Poliklinika Dr Višnjevac

Novosti

Novosti u Poliklinici Dr Višnjevac

Poliklinika Dr Višnjevac obeležava Svetski dan dijabetesa!


Svetski dan dijabetesa predstavlja najveću svetsku kampanju u borbi protiv ove bolesti sa ciljem podizanja svesti javnosti u vezi značajnog javnozdravstvenog problema.


Svetski dan dijabetesa, 14. novembar, obeležava se na inicijativu Međunarodne federacije za kontrolu dijabetesa i Svetske zdravstvene organizacije.Ove godine Svetski dan dijabetesa obeležava se pod sloganom „Žene i dijabetes – naše pravo na zdravu budućnost“.


Poliklinika Višnjevac takođe učestvuje u obeležavanju ovog događaja i tim povodom održaće predavanje na temu dijabetesa, u saradnji sa kompanijom IGB Automotiv. Tom prilikom će uraditi i kotrolu šećera radnicama ove kompanije! Takođe dobiće uputstva kako da prepoznaju simptome, sprovode preventivne aktivnosti ili se adekvatno lece.


Takođe, svi penzioneri će imati besplatnu kontrolu šećera 15. novembra, prepodne, u poliklinici Višnjevac!


Dijabetes u Srbiji Dijabetes je jedno od najčešćih hroničnih nezaraznih oboljenja u Srbiji, prisutno kod 8,2% populacije, pri čemu oboleli od dijabetesa tipa 2 čine preko 90% svih obolelih od ove bolesti. Studija opterećenja bolestima i povredama u Srbiji pokazala je da je dijabetes na petom mestu na listi od 18 oboljenja, relevantnih za zdravstvenu situaciju u Srbiji. Na osnovu rezultata Istraživanja zdravlja, u Srbiji se broj obolelih od šećerne bolesti povećao i to sa 5,3% odraslog stanovništva u 2006. godini, na 8,1% u 2013. godini. Trend obolevanja od dijabetesa i u Beogradu je u stalnom porastu. Prema poslednjim podacima Registra za dijabetes Gradskog zavoda za javno zdravlje, 86.258 građana (ili 52 od 1000), od kojih je polovina ženskog pola, suočava se sa ovim zdravstvenim problemom.

Tiroidni nodusi su danas veoma česti nalazi nakon ultrazvučnog pregleda štitaste žleze. Procenjuje se da se mogu naći u više od 10% odrasle populacije. Oko 95% pojedinačnih tiroidnih nodusa su benigne prirode dok je samo oko 5% maligno.Punkcija tankom iglom je jedini nehirurški postupak kojim može da se diferencira benigni od malignog nodusa .Danas je punkcija tankom iglom prvi postupak u oceni prirode čvorastih promena u štitastoj žlezdi. Postupak je bezbedan, jednostavan i pouzdan, može se obaviti u ordinaciji i ne zahteva pripreme.

ŠTA JE PUNKCIJA TANKOM IGLOM ?

• Malim ubodom u vrat u samo tkivo štitaste žlezde dobija se sadržaj koji se prenosi na predmetno laboratorijsko staklo, suši se i u laboratoriju upućuje na posebna farbanja da bi se ćelije videle

• Posle farbanja sledi citološka analiza, odnosno pregled ćelija koje su na staklu.

• Ovom metodom jasno se dijagnostikuje priroda strume, da li je obična koloidna, cistična, zapaljenja štitaste žlezde ili se radi o sumnjivoj promeni na tumor ili sigurni tumor u štitastoj žlezdi.

U poliklinici "dr Višnjevac"  punkciju štitaste žlezde izvode iskusni stručnjaci Klinike za endokrinu hirurgiju KCS.

Od aprila meseca u nasoj poliklinici mozete obaviti ultrazvucne preglede kukova kod beba kao i preglede decjeg ortopeda.

Od 20.02.2017 Poliklinika Dr Višnjevac u Inđiji pruža Vam usluge:

* Vaskularne hirurgije

* Endokrine hirurgije

PODELITE STRANICU!